Comunicarea Nonviolentă

Cuprins

Despre CNV

Comunicarea Nonviolentă a apărut ca urmare a preocupării lui Marshall Rosenberg de a găsi un mod de relaționare mai pașnic între oameni și între grupuri. El a început prin a lucra cu Carl Rogers și a făcut un doctorat în psihologie clinică.

Ulterior însă, a renunțat la practica din cabinet, dornic să-și aducă propria contribuție mai degrabă în viața socială, în contexte de învățare sau de mediere între grupuri. Inspirat de psihologia umanistă a lui Carl Rogers, de viziunea lui Gandhi și de mișcarea drepturilor civile din Statele Unite, Marshall Rosenberg a creat modelul Comunicării Nonviolente.

Scopul acesteia este de a (re)descoperi și a cultiva ceea ce este propriu naturii noastre umane – compasiunea și bucuria de a susține viața – din noi înșine, din relațiile noastre, din mediul social și natural în care trăim.

Povestea noastră

În demersul nostru de aprofundare a Comunicării Nonviolente am regăsit baza umanistă creată în anii de pregătire în psihoterapie. Pe această fundație, am construit, între 2018 și 2022, abilități noi, necesare pentru a crea contexte de învățare în grup, de ascultare empatică și exprimare autentică prin intermediul Comunicării Nonviolente.

Cum dăm mai departe

Proiectele noastre sunt de două feluri:

  1. ateliere periodice, cu timp limitat, pentru familiarizare cu Comunicarea Nonviolentă și
  2. programe de învățare, aprofundare și practicare a Comunicării Nonviolente, cu o durată mai lungă.

Dorim, de asemenea, să susținem oamenii care, odată ce au aprofundat acest model vor să îl dea mai departe, devenind la rândul lor facilitatori sau traineri certificați, și astfel, să contribuim la crearea unei comunități.