Encounter de Weekend

Encounter de Weekend

Întâlnirile encounter de weekend, mai scurte, au apărut ca idee în vara anului 2018. Atunci, în cadrul primei ediții de vară a grupului encounter participanții și-au exprimat dorința de a repeta experiența și sub o altă formă, mai accesibilă. Grupul a început să caute și a și găsit o formulă: întâlniri mai dese, mai scurte și o locație ce nu atrage după sine eforturi administrative complexe.  Astfel a luat naștere un proiect adiacent ediției de vară a grupului encounter.

Edițiile de weekend ale grupurilor encounter și-au schimbat forma de-a lungul timpului, mai întâi locația, apoi durata, dar anul 2020 a venit cu o transformare și cu multe învățăminte despre ce prioritizam, întâlnirea sau canalul prin care se întâmplă asta. Am prioritizat întâlnirea și au fost mai multe decât ne așteptam, Zoom-ul a devenit canalul care ne-a învățat despre incluziune și astfel am luat decizia ca indiferent de contextul social pe care îl traversăm, grupurile encounter să fie organizate atât față în față cât și online.

Momentul acesta a dus către o creștere a comunității dincolo de așteptările noastre și asta ne pune în contact cu diversitatea nevoilor și complexitatea din spatele lor.  Un timp mai scurt este întotdeauna o provocare pentru un grup encounter, dar chiar și așa ne dorim să recreăm cadrul în care să ne întâlnim unii cu alții în cea mai autentică variantă a noastră, să construim conexiuni profunde în care să îndrăznim să ne lăsăm nevoile văzute și să le împlinim alături și cu ajutorul grupului, într-un mediu specific abordării centrate pe persoană. 

Detalii organizatorice

Durata

Edițiile de weekend față în față se întind pe parcursul unei zile, 3 ore în prima parte a zilei și 3 ore după masa de prânz. 

Edițiile de weekend online, după ceva încercări cu privire la durată, au fost reduse ca timp la 3 sau 4 ore. Deși a ne întâlni online aduce multe avantaje, grupuri mai dese și mai incluzive, acestea devin și mai obositoare. Astfel, noi credem că am găsit un echilibru, grupuri mai scurte, mai dese și mai accesibile.

 

Taxa de participare Între 60 lei și 100 de lei

Taxa de participare este una variabilă, între 60 și 100 de lei. Ne dorim să ținem cont de posibilitățile fiecărui participant în timp ce suntem în contact și cu faptul că această taxă ne ajută în nenumărate feluri: ne susține munca, ne oferă resurse prin intermediul cărora putem dezvolta și alte părți din acest proiect, ne sprijină pregătirea continuă și ne ajută să venim și să împărtășim cu voi resurse pe care le găsim sau le achiziționăm cu greu și pe care le considerăm extrem de importante.

În cazul în care taxa de participare variabilă ridică dificultăți, vă rugăm să ne scrieți și vom găsi o soluție astfel încât participarea să fie posibilă și să fim împreună și în cadrul edițiilor de weekend ale grupurilor encounter.

Notă: În cazul în care apare ceva neprevăzut și nu mai puteți participa, va rugăm să ne anunțați în cel mai scurt timp posibil.

Locație

Pentru edițiile de weekend ale grupurilor encounter ne vom întâlni pe Zoom, dar și față în față atunci când va fi posibil. 

Ne propunem ca această parte din proiect să rămână cu organizare atât online cât și fizică indiferent de perioada socială pe care o traversăm, din dorința de a-i putea include mereu și pe cei care ne-au fost alături în tot acest timp din orașe și țări îndepărtate.

Înregistrare

Testimoniale

„Primul lucru care m-a intrigat la Encounter a fost sfiala tuturor când încercau să îl descrie. Mă întrebam „de ce o fi atât de greu să zici direct ce înseamnă?”. Well.. now I feel it too. Nu mi se pare că „întâlnire” reprezintă real ce se întâmplă. M-am așezat pe scaun așteptând să mai vină și alții iar când s-a umplut camera așteptam să preia cineva frâiele și să ne ducă unde ar trebui să fim. Evident, nu s-a întâmplat așa. Am stat. Am privit elefantul roz din cameră și nu m-am simțit penibil. Apoi au început să se pună suflete pe tavă și să empatizez cu fiecare. Uneori puneam și partea mea, alteori doar ascultam. Totul era normal și nimeni nu conducea nimic. Se întâmpla. M-am simțit de parcă aș fi reîntâlnit niște prieteni vechi și Facebook-ul nu exista, ca să am habar cum s-au mai simțit în ultima vreme. Era răcoritor și efervescent în același timp.”

Mihai

„După ce am participat la două ediții (de câte o zi), semnificația unui Encounter începe să-mi devină din ce în ce mai clară. Astăzi, pentru mine, Encounter înseamnă o stare de autenticitate – dacă m-am simțit tristă, am putut fi tristă; dacă m-am simțit veselă, am putut exprima asta; dacă m-am simțit copleșită, m-am lăsat copleșită. În cadrul unei întâlniri de tip Encounter, nimic nu e ciudat, nimic nu e prea mult sau prea puțin. Doar e.
Am auzit povești tulburătoare, dar mai ales, am auzit poveștile din spatele poveștilor. Și am înțeles. Am înțeles că fiecare dintre noi își îndeplinește misiunea asta de a fi om așa cum știe. Și am văzut. Am văzut multă emoție și descărcare și dorință de a fi mai bun, pentru sine și pentru cei din jur. Și am tăcut. Am tăcut așa cum niciodată nu mi-a fost îngăduit să tac.”

Cristina

„Pentru mine, Encounter nu înseamnă, neapărat, întâlnire, cât regăsire.
Sau mai mult, Encounter este un loc: de completă acceptare, de completă existență. Fără așteptări din partea celorlalți, fără presiunea de a spune sau face ceva; este locul unde este suficient să fii și atât. Și câți dintre noi pot spune când a fost ultima oară când s-au simțit suficienți doar…fiind?
Encounter mi-a oferit curaj. În contextul în care nici nu credeam că sunt în căutare de curaj. După doar o experiență Encounter, nu mi se mai pare înfiorătoare ideea de a merge într-o încăpere plină de străini și să mă plasez chiar în mijlocul ei, nu în spate. Ba mai mult, parcă am început să caut genul acesta de situații. Simt că părerea mea despre orice subiect adus în discuție într-un grup merită spusă pentru că e a mea. Și nu e cu absolut nimic mai prejos de părerea altuia.”

Cristina

Am decis să particip la desfășurarea unei întâlniri Encounter fără a avea vreo așteptare. Nu știam ce urma să simt sau să aud și am fost surprinsă să reușesc să simt empatie și, chiar mai mult, recunoașterea mea în altcineva. Cel mai copleșitor lucru a fost acesta, întâlnirea unei părți fragile din mine în cineva care nu eram eu. A fost ca și când ceva greu din mine a reușit, în sfârșit, să ofteze pentru a putea merge liber mai departe. Nici măcar nu știam ce îmi lipsea, nu înțelegeam ce caut și, prin Encounter,am înțeles. Căutam contactul semnificativ, sentimentul oferit de un cadru uman oferit trăirilor mele față de care dovedeam o imensă stângăcie atunci când trebuia să le conțin. Nu știu dacă acum reușesc, însă știu ceva mai important de atât; știu că acum am curajul să încerc.

Cristina D.