Encounter de vară 2018

Ediție de vară 15 iulie - 21 iulie 2018

Despre importanța participării la grupuri encounter povestesc mereu. Pentru mulți dintre prieteni, colegi, chiar și clienți, nu este o surpriză că de câțiva ani participarea la astfel de evenimente, specifice Abordării Centrate pe Persoană, face parte din procesul dezvoltării mele personale, dar mai ales profesionale.

De câteva luni s-a conturat ideea organizării unui astfel de eveniment mai aproape de casă și cu entuziasm anunț că acesta va avea loc la mijloc de Iulie, anul acesta. Bernie Neville va fi facilitatorul acestui grup, iar entuziasmul lui de a veni în România mi-a confirmat încă o dată că în ciuda dificultăților organizatorice, acest grup va avea loc. 

Mulțumesc pe această cale colegilor care au susținut ideea, au venit cu propuneri și au avut răbdare să mă asculte atât în momentele de entuziasm, dar mai ales în cele de îndoială.

Site-ul evenimentului este gata, înscrierile au început și vă invit și pe voi să reflectați la posibilitatea participării la acest eveniment și vă doresc să extrageți din această experiență ce aveți nevoie.

Echipa:

Bernie Neville

Facilitator

Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții în mediul academic universitar pregătind profesori și consilieri. Când am început studiile doctorale în 1970 intenționam să studiez utilitatea “grupurilor de cultivare a sensibilitatii” în cadrul educației profesorilor, dar după ce am citit „On Encounter Groups” scrisă de Carl Rogers, publicată în același an, mi-am schimbat tema lucrării concentrându-mă pe studiul teoriei și practicii lui Rogers. Am început prin a mă implica sub formă de facilitator în „grupuri encounter” împreună cu câțiva colegi, ca parte a programelor noastre de educație și consiliere.

În decursul anilor ’70 potențialul grupurilor encounter era privit cu mare entuziasm, dar au devenit, în următoarele decenii, nepopulare în Australia. Din fericire, interesul pentru aceste grupuri pare să se fi revitalizat și oamenii par să redescopere potențialul acestora.

Am fost încântat de invitația de a participa ca facilitator în cadrul unui grup encounter în România. În primul rând pentru că întotdeauna descopăr perspective însemnate și de asemenea pentru prieteniile create în cadrul acestor grupuri, iar în al doilea rând pentru că România este o țară pe care doresc de câțiva ani să o vizitez.

Arina Dogaru

Organizator

Înainte de a mă hotărî în privința organizării unui encounter în România, nevoile mele de a participa la un asemenea grup se schimbau de la an la an. Am început să particip la aceste grupuri cu o multitudine de speranțe și nevoi „externe”. Voiam să aflu despre alte perspective de a fi psihoterapeut, despre cum evoluează și se schimbă această profesie în alte țări, despre acces la alte cărți, articole și oameni care au fost în contact direct sau au fost chiar îndrumați de către Carl Rogers. Mai târziu, m-am surprins învățând mai mult despre mine însumi, despre limitele și perspectivele mele, despre fricile și visele mele. Am învățat că le pot studia, că mă pot determina să renunț la ele sau să le fructific cu fiecare interacțiune. Esența pentru mine erau acum interacțiunile; cât de sinceră, autentică și spontană puteam fi cu mine și cu cei din jurul meu, cât îl pot însoți pe celălalt în propria descoperire. Toate aceste piese de puzzle m-au ajutat pe plan personal și mi-au conferit o maturitate profesională unică. Cele mai semnificative înțelegeri și învățăminte despre cum pot fi cu adevărat prezentă pentru celălalt își au rădăcinile în participarea la aceste grupuri. Mi-am dorit această experiență mai aproape de mine, mai aproape de lumea mea așa că am decis să fac ceva în privința aceasta. Experiența aceasta trebuie împărtășită și trebuie să fie accesibilă specialiștilor și oricui dorește să-și lărgească orizontul sinelui.

Pe Bernie l-am întâlnit prima oară în 2015 în rolul de facilitator de grup. Când ne-am întâlnit a doua oară, în 2017, mi-am permis cu curaj să îl invit în România, ca facilitator. M-a bucurat enorm disponibilitatea și entuziasmul său. Vă invit să profitați de această oportunitate, să experimentați și să extrageți din această experiență exact ceea ce aveți nevoie.

Testimoniale