Cuprins

Grupul Encounter - Ediția Online

Cuprins

Ediția online a grupului Encounter nu a fost nici dorită și nici imaginată. A venit o dată cu luna martie a anului 2020 când, surprinși fiind de o izolare socială și blocați dintr-o dată în propriile case, anulam o ediție de weekend a grupului Encounter. Nu a durat mult însă până să ne reconfigurăm întreaga viziune despre grup și să îndrăznim să propunem ca aceasta să aibă loc virtual.

Mediul virtual ca un test

În acel moment am început un proces întreg de încercări despre cum ar putea funcționa cât mai echilibrat și cum ar putea să împlinească cât mai aproape posibil nevoia aceasta de grup și de întâlnire. Am avut parte de grupuri mai dese, mai scurte, mai lungi, am evaluat cât de repede apare oboseală în mediul virtual, ce se pierde din interacțiune, dar și ce câștigăm folosind acest online care putea deveni cu ușurință “oaia neagră” a apropierii și intimității, un posibil minus pe care ni-l doream cât mai redus.

Grupul Encounter este în sine un cadru în care învățăm prin observarea experienței directe pe care o avem acolo în grup, dar când cadrul se mută într-un mediu perceput arid, impersonal, dar în care intenția este recreăm aceeași interacțiune bogată, intimă, sigură în care procesul fiecăruia să poată fi încă susținut și procesul de grup să poată avea încă loc, am început un proces de învățare și de prioritizare dincolo de așteptările noastre.

Așa că “ne-am dus la școală” cum ne place să spunem și am descoperit sute de resurse și mentori care ne-au ajutat să vedem că mediul online nu este poate cel mai dorit canal pentru un grup, dar este unul suficient de bun în care procesele pot avea încă loc și oamenii pot fi încă împreună.

Prioritizând întâlnirea

Și dacă în cazul ediției de weekend am prioritizat întâlnirea și nu timpul, de data aceasta am prioritizat întâlnirea și nu canalul prin care se întâmplă ea. Am prioritizat relația și asta ne-a adus înțelegerea că probabil nu vom putea crea niciodată mediul perfect pentru un grup și că oamenii nu sunt niciodată pe deplin pregătiți pentru o asemenea întâlnire și că oricât am încerca să avem cea mai bună experiență, important este să avem posibilitatea de a alege experiența.

Ce ne-a adus online-ul?

Posibilitatea de a avea experiența, o comunitate mai mare strânsă din multe colțuri ale lumii, o ușurință mai mare de întâlnire, uneori mai intimă având-o din colțurile caselor noastre, mai dificilă și cu mai multe bruiaje, cu procese paralele, cu o tehnologie care uneori dădea rateuri, dar cu aceleași intenții de a fi aproape de procesul personal în timp ce rămânem atenți și prezenți pentru grup și ce se întâmplă acolo.

Am testat dinamica și procesul de grup și le-am întins cât am putut noi pentru a include și pentru a avea grupul Encounter. Mai mult decât atât am testat și acele condiții ale unui grup Encounter și am învățat despre granițe noi în relațiile cu ceilalți, despre posibilități, despre întâlnire și despre un împreună diferit, dar atât de important.

Am decis că indiferent de contextele sociale pe care le vom traversa, vom continua grupurile online în paralel cu cele fizice, căci ne dorim să păstrăm ce aduc ele în plus și nou, dar și pentru că ne dorim să ținem pasul cu dinamica lumii în care trăim, păstrând însă un ochi atent pe acele principii umaniste care stau la baza grupului Encounter.