Datorită dezinstituționalizării tratamentului psihiatric din ultimele decenii, rudele au devenit cei mai importanți îngrijitori pentru adulții cu tulburări psihiatrice. Cercetările în acest domeniu, care au început la mijlocul anilor ’50, au indicat în mod constant că încărcătura pe care o reprezintă pentru rude îngrijirea pacientului este considerabilă și că bunăstarea și sănătatea mintală a rudelor pot fi și ele afectate.
Plecând de la această înțelegere susținută de experiența acumulată în domeniul nostru de activitate am înțeles ca necesitatea unui astfel de grup este la fel de vitală precum necesitatea grupurilor terapeutice pentru pacienți. Rețeaua de suport a unui pacient, indiferent de ce patologie suferă, este unul dintre factorii care contribuie la creșterea calității vieții acestuia, pe lângă tratamentul medicamentos, recuperarea medicală sau relația cu medicul său. Rețeaua aceasta, de cele mai multe ori este formată din părinți, copii, frați, parteneri de viață și prieteni.
Aparținătorii, căci așa îi numim în domeniul nostru, sunt persoane cheie, cu ajutorul cărora navigăm mai lin prin apele tulburi ale suferinței. Dar ei nu sunt niște supereroi, sunt tot oameni, cu vulnerabilități și resurse limitate, adeseori lăsați undeva în plan secund, când toată atenția este centrată pe pacient.
Ne propunem să venim în întâmpinarea aparținătorilor și greutăților cu care aceștia se confruntă: stigma și rușinea, confuzia și neîncrederea, îngrijorarea, pierderea speranței, autoculpabilizarea în fața neputinței de a face mai mult, presiunea singurătății, dorința vinovată de a se elibera din rolul asumat, simpla, dar cronica oboseală.
Activitatea din grupul nostru se va baza pe două concepte: cel de explorare și cel de suport:
- Explorarea este procesul activ de căutare, atât în adâncurile propriei ființe, facilitând autocunoașterea și conștientizarea diferitelor aspecte ascunse, dar cu impact major asupra raportării la lumea exterioară, cât și căutarea de informații legate de simptomele unei afecțiuni psihice, posibilitățile de tratare, evoluția în timp a tulburărilor psihice, ținând cont că evoluția acestora tinde să fie una cronică. Scopul explorării poate fi divers, de la acumularea de cunoaștere la descoperirea unor resurse noi, încurajând curiozitatea, curajul, chiar și creativitatea.
- Suportul din grup se primește și se dăruiește. Ascultăm experiențele altora și ne identificăm cu ele, povestim prin ce am trecut și ne eliberăm de povara suferinței noastre, vedem că nu suntem singurii care se confruntă cu temeri, frustrări, piedici în a rezolva o situație. Astfel se dezvoltă un sentiment de comunitate, apartenență, se formează noi relații, se crează un spațiu în care ne putem simți în siguranță.
În cadrul acestor sesiuni de grup ne propunem sa susținem familiile și îngrijitorii să înțeleagă simptomele subtile și evidente, efectele medicamentelor, modurile obișnuite în care sunt afectate familiile și alte persoane, modul în care stresul afectează pacientul și alte persoane din lumea sa și, de asemenea, ce are un impact asupra vindecării și/sau recuperării si cum arată strategiile de adaptare și de gestionare. Această înțelegere este esențială pentru a dobândi un sentiment de stăpânire și împuternicire, de așteptare și de angajament reînnoit.
Cadrul sesiunilor de grup
Ne propunem ca frecvența acestor sesiuni de grup să fie lunară, cu o durată de 4 ore, timp în care vom avea și o pauză de cafea/ceai. Ne dorim să construim împreună un spațiu de siguranță și de cunoaștere, dar mai ales de răgaz, în care să putem privi experiențele noastre cu autoempatie, de la o distanță potrivită și cu atenția orientată către resursele noastre care ne vor ajuta să gestionăm momentele dificile.
Prima sesiune de grup va avea loc sâmbătă, pe 22 aprilie 2023, de la ora de la ora 11:00.
Cost?
Costul pentru fiecare sesiune de grup este de 250 RON.
Facilitatori
- Arina Dogaru – Psihoterapeut specialist și psiholog clinician
- Mădălina Neacșu – Medic specialist psihiatru și psihoterapeut
* Fiecare participant va fi contactat de către Arina sau de Mădălina pentru o discuție de 10 – 15 minute pentru a avea un prim moment de intercunoaștere înainte de sesiunea de grup, dar și pentru înțelege mai bine contextul de viață și nevoia de suport;
**Alte detalii despre locație, organizare și informații despre facturare vor fi trimise pe email după înscriere.