În timpul celei de-a patra ediții de vară a grupului Encounter am experimentat împreună o seară a cercurilor empatice, o primă experiență de grup diferită de cele cu care eram obișnuiți și pe care ne dorim să o aducem în continuare celor care doresc să asculte și să fie ascultați. Ne propunem să ne îndreptăm astfel cu încredere și curiozitate către noi și către celălalt, încercând să îi înțelegem empatic experiența și să creăm un spațiu în care fiecare persoană se simte pe deplin ascultată, văzută și înțeleasă.
Cercurile empatice sau exercițiile de ascultare activă
Cercurile empatice sau exercițiile de ascultare activă, așa cum Edwin Rutsch le-a creat, au la bază practica și principiile lui Carl Rogers cu privire la empatie și ascultarea empatică, fiind mai mult decât un instrument de training, ci mai degrabă o modalitate de conectare prin experiență la realitatea profundă a propriei persoane și a celuilalt, și de modificare a tiparelor obișnuite de comunicare prin care luptăm pentru a ne face auzită vocea sau în care spațiul nostru este acaparat și suntem reduși la tăcere. Astfel, în cercurile empatice învățăm să renunțăm la o parte din condiționările culturale disfuncționale ce ne izolează și ne înstrăinează de noi și de celălalt, exersând prezența și conectarea într-un mediu incluziv și lipsit de judecată.
„Când cineva te ascultă cu adevărat, fără să te judece, fără să încerce să preia responsabilitatea pentru tine, fără să încerce să te modeleze, se simte extraordinar de bine… Când sunt ascultat și când sunt auzit, pot schimba modul în care percep lumea mea într-unul nou și să merg mai departe. Este uimitor cum elemente care par insolubile devin solubile când cineva ascultă. Cum confuzii care par iremediabile se transformă în ape curgătoare relativ limpezi atunci când cineva este auzit.”
– Carl Rogers, 1980
Cercul empatic propune o călătorie într-o lume a empatiei prin a exersa reflectarea înțelegerii pe care o avem despre ce împărtășește celălalt, ca modalitate de verificare și având intenția de a-l ajuta să se simtă auzit, cu grijă de a nu adăuga propriile gânduri sau răspunsuri în timpul reflectării.
Edwin Rutsch menționează că acest format al cercurilor empatice poate fi ca un prim pas pentru înțelegerea și exersarea empatiei (“a sort of empathy first step or boot camp”), față de propria persoană (self-empathy sau autoempatie), în relație cu ceilalți și chiar ne poate ajuta în pregătirea pentru alte practici precum mediere și rezolvarea conflictelor, CNV (comunicare nonviolentă), consiliere, Focusing, Human-Centred Design etc.
Vom trece astfel, pe rând, prin rolul de vorbitor, ascultător activ (care reflectează ceea ce aude) și ascultător tăcut, fiecare persoană având șansa de a vorbi, de a asculta și de a experimenta sentimentul de a fi auzit.
Ce sunt de fapt empatia și reflectarea?
Empatia este o atitudine, un proces prin care încercăm să pătrundem în lumea celuilalt.
Reflectarea este un pas un pas înspre a deveni empatic și o modalitate de a verifica dacă îl înțelegem pe celălalt și de a comunica empatia în aici și acum.
Experiența de a fi înțeles empatic poate produce creștere prin dezvoltarea unor atitudini terapeutice despre sine, însă cercurile empatice nu sunt grupuri terapeutice, deși efectul lor poate fi unul vindecător. În cadrul acestor întâlniri ne dorim să experimentăm un mod empatic de a fi, pe care noi le-am traduce prin:
- O ascultare profundă, dincolo cuvinte, pentru o înțelegere sporită între oameni;
- Împărtășirea semnificativă pe subiecte variate;
- Înțelegerea profundă și reflectarea asupra propriilor procese;
- Crearea unui spațiu de siguranță în care ne putem exprima liber, fără a fi judecați;
- Experiența de a fi pe deplin ascultați și înțeleși în cadrul unui grup mic;
- Utilizarea cercurilor empatice ca instrument în orice context și cu diverse scopuri: pentru rezolvarea conflictelor, pentru facilitarea trainingurilor, oferirea feedback-ului în companii etc., într-o manieră sinceră, deschisă și empatică față de experiența celuilalt;
- Construirea unei culturi a empatiei, pentru a promova pacea, conexiunea socială și vindecarea emoțională.
Gânduri de viitor
Sperăm ca acest exercițiu de a fi în contact cu celălalt să ne ajute în a construi relații de încredere și semnificative, să ne aducă claritate în gânduri și sentimente și să creeze un spațiu sigur în care să putem deveni mai deschiși, autentici, încrezători și capabili de a vedea umanitatea în fiecare.
Pentru noi, experiențele de grup, fie ele Encounter, cercuri empatice, grupuri de suport sau terapeutice, sunt mereu o șansă de a-l întâlni pe celălalt și a ne bucura de bogăția pe care o primim când ne sunt împărtășite fragmente din universul lui interior. Ori, așa cum Rogers spunea, momente în care “se pare că sufletul meu s-a întins către sufletul celuilalt și l-a atins”.